a ConSeco Wine Solutions project

Colocviu la Paris Busuioaca de Bohotin 2015

Colocviu la Paris Busuioaca de Bohotin 2015

Busuioaca de Bohotin este un soi aromat considerat romanesc, din localitatea Bohotin, judetul Iasi, desi legenda spune ca ar fi originar din Insula Cipru. Cei de la Casa de Vinuri Cotnari au realizat o adevarata revolutie atunci cand au produs acest vin sec sfidand lunga traditie a producerii de vin demidulce si dulce din acesti struguri.

In toata lumea, inclusiv in Romania, exista o explozie  a consumului de vin Rose... Rose sec; este Rose, consumatorul se arunca asupra lui indiferent daca culoarea sa variaza de la rose pal catre tente de roz inchis, indiferent daca avem de a face cu traditionalele  Rose-uri din sudul Frantei sau de Rose-urile  facute de cramele romanesti din Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra sau cupajari ale acestor soiuri.

 

 

Nu stiu altii cum sunt, dar eu raman un fan al Rose-ului produs din Busuioaca de Bohotin.

Un vin cu o culoare pala de roz somon si care la nas ne da mirosul tipic de busuioc si trandafir, de o intensitate peste medie. Acest vin isi arata valoarea deplina la gust unde avem un vin sec, cu aciditate crescuta, cu o concentratie alcoolica crescuta de 14% dar foarte bine integrata, un vin corpolent, cu arome predominante de grapefruit rosu si un postgust lung.

Desi temperatura recomandata este cuprinsa in intervalul 8-10 ºC, l-am simtit exprimandu-se major la 12-13 ºC.

Un vin foarte bun, disponibil la un pret de aproximativ 40 lei pe care l-as vedea asociat cu niste sandwich-uri cu paine prajita, unt si somon fume, cu un crap prajit in ulei dar avand minimum 4 kg in care aciditatea crescuta „sa taie” grasimea acestuia dar si baut ca atare pe terasa in vara calduroasa care se apropie.

                                                                                                                                                                                                                                                                Edi Carauleanu

 

Adauga comentariu