a ConSeco Wine Solutions project

Feteasca Neagra 2015 17,07% 1000 de Chipuri

Feteasca Neagra 2015 17,07% 1000 de Chipuri

Nu este primul si cu siguranta nici ultimul vin baut de la crama 1000 de Chipuri.

As putea sa il numesc Amarone de Romania, tinand cont de concentratia sa alcoolica de 17.07% dar si de metoda de vinificatie ; daca Amarone de Valpolicella este realizat prin presarea strugurilor deshidratati dupa ce au fost pastrati patru luni in ladite, in cazul acestui vin din Feteasca Neagra  se foloseste o varianta a metodei Passerillage  (strugurii sunt culesi in jur de 15 noiembrie, ei deshidratandu-se pe butuc).

Un vin cu o culoare intensa rosu-violaceu, la miros simtim o puternica intensitate a aromelor predominante fiind  prunele dar in care gasim si afine si mure . Este un vin in care aromele nu au ajuns inca la maturitate, deci inca de la miros observam potentialul sau de invechire.

Gustativ este un vin sec cu o aciditate medie, tanini intensi in care alcoolul de 17.07% este foarte bine integrat si care are o corpolenta ridicata. Aromele de fructe prezente (prune, afine, mure) au un caracter gemos la care se adauga o tenta amaruie de migdale si ciocolata, un vin care ma duce cu gandul la gustul unui magiun cu sambure de caise si care are un postgust lung de peste 15 secunde.  

In concluzie, un vin foarte bun gasit la un pret de 80 de lei care poate fi baut acum sau peste cativa ani avand un potential de invechire  remarcabil. Este  un vin de meditatie care primeste 95 de puncte si pe care l-as asocia cu o tocana de mistret cu sos de rosii.

Edi Carauleanu

Adauga comentariu