a ConSeco Wine Solutions project

Frascati Il Carpino

Frascati Il Carpino

Intamplarea sau poate ca nu, avand in vedere preferinta mea pentru tot ceea ce inseamna Italia (pictura, sculptura, muzica clasica, mancare, vin si nu in ultimul rand cel mai glorios Imperiu al lumii) a facut ca prima recenzie de pe acest site sa fie dedicata unui vin italian: Frascati un DOC din 2014.

Un vin alb a carui culoare se duce spre auriu, cu arome medii ca intensitate si cu un miros floral urmat de puternice note de ananas si mango. Culoarea galben-aurie este rezultatul fermentarii mustului impreuna cu pielitele pentru o scurta perioada de timp, procedeu rar intalnit in cadrul vinurilor albe. La gust, un vin cu aciditate, alcool si corpolenta medie, cu o complexitate de arome incepand cu un atac citric de grapefruit si mergand catre mar galben copt, ananas si mango. Cu un postgust lung, avem un vin deosebit de complex, cu un raport calitate-pret foarte bun si pe care il puteti achizitiona din supermarket.

L-am degustat atat la temperatura de electie de 8-10 ºC unde predominau notele citrice si aciditatea, cat si inspre 12-13 C cand fructele exotice ajung sa predomine.

 

Frascati este un oras situat la 25 de km sud-est fata de Roma  si care a dat numele acestui vin realizat din struguri albi in care predomina soiurile Malvasia si Trebbiano; viile sunt raspandite in cadrul a noua comune situate pe colinele Albani, solul fiind in majoritatea cazurilor de natura vulcanica, bogat in potasiu.

In timpul Imperiului Roman era unul din vinurile preferate in cadrul lungilor petreceri organizate in familiile aristocratice si nu numai, fiind cunoscut ca vinul auriu (aurea vinum).

L-as vedea asociat ideal cu mancaruri bazate pe carne alba de pui, curcan sau porc gatite simplu cu sare, piper, in ulei/gratar sau incluse in diverse salate.

Lectura placuta!

Edi CARAULEANU

Adauga comentariu