a ConSeco Wine Solutions project

Grenache sau Cinsault 2015

Grenache sau Cinsault 2015

Ca tot e vara, m-am gandit sa caut Rose-ul perfect ...si calatoria este de abia la inceput...

Am ales pentru inceput doua vinuri Rose monovarietale din asa zisa Pays D’oc, ce cuprinde regiunea Languedoc-Rousillon.

Primul Rose este facut din soiul Grenache, avand o culoare somon pal cu arome medii in care predomina capsuna. La gust, simtim un vin sec cu aciditate crescuta in care gasim arome de capsuna dar si de grapefruit rosu  cu un post gust mediu spre lung. Alcoolul este mai putin integrat si se simte mult peste concentratia alcoolica de 12.5%.

Un vin aflat la granita dintre acceptabil si bun si pe care datorita aciditatii ridicate l-as recomanda cu peste, fructe de mare etc.

Al doilea Rose este facut din soiul Cinsault avand aceeasi culoare somon pal cu arome medii dar in care am descoperit zmeura ca fruct principal. La gust descoperim un vin aflat la limita dintre sec si demisec, acel asa-zis off-dry cu aciditate medie  in care alaturi de zmeura gasim si note de ananas si mango. Un post gust lung in care alcoolul avand concentratie 12% este bine integrat.

In concluzie, un vin bun caruia i-ar sta bine langa preparate de pui, fie ca sunt salate fie ca sunt pulpe dezosate facute pe gratar.

Desi ambele vinuri sunt recomandate a fi servite in intervalul 8-10º C , am observat ca aromele de fructe, capsuni respectiv zmeura sunt pregnante dupa 12ºC. Aceste doua vinuri Rose sunt o alternativa superioara celor oferite de spritz sau bere, luand in considerare si faptul ca sunt sub 20 de lei sticla.

Edi Carauleanu

Adauga comentariu