a ConSeco Wine Solutions project

Rioja Crianza Navajas 2012

Rioja Crianza Navajas 2012

Rioja Crianza NAVAJAS 2012

 

Rioja Crianza 2012 este un vin rosu sec produs in Rioja Alta, una din cele trei zone ale regiunii Rioja din Spania, de catre Crama Navajas.

Vinul care poarta numele regiunii si care este unul din cele doua DOC-uri ale Spaniei (celalalt DOC fiind Priorat) este produs majoritar din soiul Tempranillo, in cazul acestui vin fiind un cupaj de 95% Tempranillo cu 5% Mazuelo. Tempranillo, care in romaneste s-ar traduce „timpuriu” este soiul emblematic al Spaniei. Am descoperit un vin cu o culoare violacee, cu lacrimi bine puse in evidenta, secundar celor 14% concentratie alcoolica, iar la nas, cu arome intense de afine, mure, dar si puternice note ierboase.

Un vin sec cu aciditate medie, cu taninuri puternice, un vin cu o corpolenta intensa si cu aceleasi arome de fructe negre gemoase si ciocolata.

Este un vin complex, cu un postgust intens si lung care te face sa auzi in urechi castanietele unui spectacol de flamenco.

Vitele de vie din Rioja Alta beneficiaza de solurile calcaroase bogate in fier si de temperaturi mai blande generate de altitudinea cuprinsa intre 500-800 m si de vanturile dinspre Atlantic.

La desavarsirea acestui vin contribuie invechirea de peste 12 luni in baricuri americane si frantuzesti.

In concluzie, un vin foarte bun, plin de complexitate, la un pret de 45 de lei, recomandat celor care iubesc carnea, fie ca e jamon, chorizo, vanat sau branza maturata de oaie (Idiazabal) specifica Tarii Bascilor.

                                                                                                                                                                                                                                                          Eduard Carauleanu

Adauga comentariu